Artiklen kan indeholde annoncelinks. Læs mere.

Guide: De 30 Bedste Film om 2. Verdenskrig (2024)

Photo of author

Af BedreEndBedst

Udgivet

Anden Verdenskrig har inspireret mange filmskabere gennem årene. Vi har set utallige film, der skildrer denne skelsættende periode i verdenshistorien. Nogle af disse værker har formået at fange krigens gru, heltemodet og de menneskelige historier på en særlig gribende måde.

I denne artikel dykker vi ned i 30 af de bedste film om 2. Verdenskrig. Vi har samlet en bred vifte af film, der spænder over forskellige aspekter af krigen. Fra intense kampscener til rørende personlige fortællinger. Der er noget for enhver smag, uanset om man er til actionfyldte krigsfilm eller mere eftertænksomme dramaer.


Den engelske patient (1996)
Den engelske patient (1996) | © Miramax

30. Den engelske patient (1996)

Ralph Fiennes spiller i “Den engelske patient” en mystisk, forbrændt mand, der bliver plejet af en sygeplejerske i et toscansk kloster.

Filmen veksler mellem nutid og flashbacks. Vi følger den sårede mands fortid som kartograf i Nordafrika før krigen. Hans lidenskabelige affære med en gift kvinde udfolder sig langsomt.

Juliette Binoche er fantastisk som den dedikerede sygeplejerske Hana. Hun danner et specielt bånd med sin patient, mens hun bearbejder sine egne krigstraumer.

Fotograferingen af ørkenlandskaberne er betagende. Musikken af Gabriel Yared understøtter perfekt filmens romantiske og melankolske stemning.

Med ni Oscars blev “Den engelske patient” en af de mest hædrede film nogensinde. Vi synes, den fortjener al rosen for sin gribende fortælling om kærlighed, tab og tilgivelse.

Filmen er baseret på Michael Ondaatjes roman. Den blander fakta og fiktion på en fascinerende måde. Vi bliver draget ind i et drama, der spænder over kontinenter og årtier.


The Zone of Interest (2023)
The Zone of Interest (2023) | © A24

29. The Zone of Interest (2023)

Vi har set mange film om Anden Verdenskrig, men “The Zone of Interest” viser os noget helt nyt. Filmen foregår i 1943 og handler om Rudolf Höss, der er kommandant i Auschwitz, og hans familie.

De bor i et stort, flot hus lige ved siden af koncentrationslejren. Det er ret skræmmende at se, hvordan de lever et helt almindeligt liv så tæt på så meget ondskab.

Filmen er lavet af Jonathan Glazer og er baseret på en bog af Martin Amis. Den viser os nazisternes liv på en måde, vi ikke har set før. Det er både foruroligende og fascinerende.

Sandra Hüller og Christian Friedel spiller hovedrollerne som Höss og hans kone. De gør det virkelig godt og får os til at føle os ubehageligt tæt på disse mennesker.

“The Zone of Interest” er ikke en typisk krigsfilm. Den viser os i stedet, hvordan det onde kan blive hverdagsagtigt. Det er en film, der bliver hængende i tankerne længe efter, man har set den.


Soning (2007)
Soning (2007) | © Universal Pictures/Focus Features

28. Soning (2007)

“Soning” starter i 1935 England, hvor en lille misforståelse får store konsekvenser.

Keira Knightley og James McAvoy spiller hovedrollerne som Cecilia og Robbie. Deres kemi på skærmen er fantastisk og får os til at håbe på deres lykke.

Men så kommer krigen og skiller dem ad. Vi følger Robbie gennem de barske forhold ved Dunkerque i 1940. Disse scener er virkelig stærke og minder os om krigens gru.

Filmens visuelle stil er imponerende. Især den lange tagning på stranden ved Dunkerque står ud som et mesterværk.

“Soning” handler ikke kun om krig, men også om skyld og tilgivelse. Den unge Briony’s fejltagelse påvirker alle karakterernes liv dybt.

Vi synes, at filmen stiller nogle interessante spørgsmål om, hvordan vi kan gøre op for vores fejl. Den viser, at nogle gange er undskyldninger ikke nok.

Instruktør Joe Wright har skabt en smuk og rørende film. Den fanger både krigens brutalitet og kærlighedens kraft på en måde, vi sjældent ser.


Livet er smukt (1997)
Livet er smukt (1997) | © Miramax

27. Livet er smukt (1997)

Roberto Benigni både instruerer og spiller hovedrollen som Guido, en jødisk far i et nazistisk Italien.

Første del af filmen er let og charmerende. Vi følger Guidos romantiske eventyr, da han møder og forelsker sig i Dora. Det er fyldt med sjove scener og sød kærlighed.

Men så tager filmen en alvorlig drejning. Guido og hans lille søn bliver sendt til en koncentrationslejr. For at beskytte drengen opfinder Guido et spil. Han fortæller sønnen, at alt i lejren er del af en konkurrence.

Det lyder måske mærkeligt at blande komedie og Holocaust. Men det virker overraskende godt. Vi griner og græder på samme tid. Benignis skuespil er fantastisk, både i de sjove og alvorlige scener.

Filmen viser, hvordan fantasi og kærlighed kan give håb selv i de mørkeste tider. Den minder os om at holde fast i livet og skønheden, selv når verden er grusom.


Under sandet (2015)
Under sandet (2015) | © Nordisk Film

26. Under sandet (2015)

Vi kan godt lide krigsfilm, der viser os nye sider af historien. “Under sandet” gør netop det. Filmen foregår lige efter 2. verdenskrig og fortæller en spændende historie, vi ikke har set før.

Handlingen følger en gruppe unge tyske krigsfanger. De bliver sendt til den danske vestkyst for at fjerne miner. Det er et farligt job, som kan koste dem livet.

Vi ser krigen fra et anderledes synspunkt her. Filmen viser os, hvordan fjender langsomt kan blive venner. Den danske sergent, der leder drengene, går fra had til forståelse.

“Under sandet” er ikke bare spændende. Den får os også til at tænke over, hvad krig gør ved mennesker. Vi ser, hvordan frygt og mistillid kan forvandles til medfølelse.

Filmen er flot lavet med smukke billeder af den danske kyst. Men den skjuler ikke de barske realiteter. Vi føler med de unge drenge, der kravler rundt i sandet for at finde minerne.

Alt i alt er “Under sandet” en rørende og tankevækkende film. Den viser os en glemt del af historien og minder os om krigens grusomheder.


De røde enge (1945)
De røde enge (1945) | © ASA Film

25. De røde enge (1945)

Filmen følger Michael, en modig frihedskæmper, der kommer i Gestapos søgelys.

“De røde enge” er baseret på Ole Juuls roman og blev instrueret af Bodil Ipsen og Lau Lauritzen jun. Den har et stjernehold med Poul Reichhardt og Lisbeth Movin i hovedrollerne.

Filmens spænding stiger, da modstandsgruppen opdager, at der er en stikker blandt dem. Det giver et ekstra lag af mistro og fare til deres allerede risikable mission.

“De røde enge” vandt Den Gyldne Palme ved Cannes Filmfestival i 1946. Det er en sjælden ære for en dansk film, og det viser, hvor godt den formidler krigens gru og heltemodet hos dem, der kæmpede imod.

Vi elsker, hvordan filmen skildrer de svære valg og ofre, som modstandsfolkene måtte tage. Den giver et realistisk indblik i besættelsestidens Danmark og de mennesker, der risikerede alt for friheden.


Den tynde røde linje (1998)
Den tynde røde linje (1998) | © 20th Century Studios

24. Den tynde røde linje (1998)

Vi er dybt imponerede over Terrence Malicks mesterværk “Den tynde røde linje”. Denne film tager os med til Guadalcanal under 2. verdenskrig og viser os krigens gru på en helt ny måde.

Filmen skiller sig ud ved at fokusere på soldaternes indre tanker og følelser. Vi hører deres stemmer, mens de kæmper med frygt, tvivl og længsel efter mening i kaosset.

Naturen spiller også en hovedrolle. Malick viser os junglens skønhed side om side med krigens ødelæggelser. Det får os til at tænke over menneskets plads i verden.

Skuespillet er fremragende med en imponerende rollebesætning. Sean Penn, Jim Caviezel og Nick Nolte leverer alle stærke præstationer, der gør karaktererne levende og troværdige.

Filmens visuelle stil er betagende. De smukke billeder af naturen kontraster skarpt med de brutale kampscener. Det skaber en unik og poetisk oplevelse.

“Den tynde røde linje” er ikke en typisk krigsfilm. Den stiller dybe spørgsmål om liv, død og menneskelighed. Vi bliver mindet om krigens meningsløshed og de varige ar, den efterlader.


Den længste dag (1962)
Den længste dag (1962) | © 20th Century Studios

23. Den længste dag (1962)

“Den længste dag” skildrer invasionen af Normandiet fra både de allieredes og tyskernes perspektiv.

Filmen er baseret på Cornelius Ryans roman og har et stjernespækket cast. Vi ser blandt andre Richard Burton, Sean Connery og John Wayne i hovedrollerne.

Med en spilletid på tre timer får vi et grundigt indblik i begivenhederne før og under invasionen. Filmen giver os et nuanceret billede af dette skelsættende slag i 2. verdenskrig.

Den imponerende koreografi af krigsscenerne gør et stort indtryk. Vi føler næsten, at vi er der selv, midt i kampene på Normandiets strande.

Spændingen holder os fanget gennem hele filmen. Vi følger en række personer og deres oplevelser i løbet af dette skæbnesvangre døgn.

“Den længste dag” viser os D-dag på en måde, som få andre film har formået. Den giver os et unikt indblik i en af historiens mest afgørende dage.


Fuglene over sundet (2016)
Fuglene over sundet (2016) | © Nordisk Film

22. Fuglene over sundet (2016)

Vi bliver taget med tilbage til oktober 1943 i denne gribende film. Den følger en jødisk families desperate flugt fra København til Sverige under besættelsen.

Hovedrollerne spilles fantastisk af David Dencik og Danica Curcic som ægteparret Arne og Miriam Itkin. Sammen med deres lille søn Jacob må de forlade alt bag sig, da nazisterne begynder at deportere danske jøder.

Filmen skildrer deres farlige rejse mod kysten og det neutrale Sverige. Vi mærker frygten og usikkerheden, mens familien gemmer sig og forsøger at finde en vej over Øresund.

Instruktør Nicolo Donato har ladet sig inspirere af sin egen families historie. Hans farfar var bådebygger i Gilleleje, hvorfra mange jøder flygtede over sundet.

Vi synes, filmen formår at skildre denne vigtige del af danmarkshistorien på en rørende og intens måde. Den viser både de modige danskere, der hjalp jøderne, og dem der svigtede.

“Fuglene over sundet” giver et indblik i en skelsættende begivenhed under besættelsen. Den minder os om vigtigheden af medmenneskelighed i mørke tider.


Breve fra Iwo Jima (2006)
Breve fra Iwo Jima (2006) | © Warner Bros. Pictures

21. Breve fra Iwo Jima (2006)

Clint Eastwood har instrueret denne fantastiske film, der fortæller historien fra de japanske soldaters synspunkt.

Filmen foregår under det berømte slag om Iwo Jima i 2. Verdenskrig. Vi følger de japanske soldater, der kæmper en desperat kamp mod de amerikanske styrker.

Ken Watanabe spiller general Kuribayashi, og han gør det helt utroligt. Vi føler virkelig med ham og hans mænd, mens de forsvarer øen mod overmagten.

Det, der gør denne film så speciel, er dens evne til at vise krigens gru fra begge sider. Vi ser de japanske soldaters frygt, håb og ofre. Det er en rørende og tankevækkende oplevelse.

Filmen er optaget i dæmpede farver, hvilket giver den en næsten dokumentarisk følelse. Det hjælper os med at fordybe os i soldaternes barske verden.

“Breve fra Iwo Jima” er ikke bare en krigsfilm. Det er en film om menneskelighed midt i krigens vanvid. Vi anbefaler den varmt til alle, der vil se en anderledes og dybt bevægende krigsfilm.


9. april (2015)
9. april (2015) | © Nordisk Film

20. 9. april (2015)

“9. april” er en perle i den danske krigsfilmgenre. Den tager os tilbage til den skæbnesvangre dag i 1940, hvor Tyskland invaderede Danmark.

Filmen fokuserer på en gruppe danske soldater ved grænsen. De får ordre om at forsinke den tyske hær, indtil forstærkninger kan nå frem. Det er en umulig opgave mod Europas stærkeste militær.

Vi følger disse tapre mænd på cykler og motorcykler. De kæmper mod alle odds i en kamp, der var overstået, næsten før den begyndte.

“9. april” skiller sig ud ved at vise en del af krigen, vi sjældent ser på film. Den fortæller historien om de få danske soldater, der faktisk kæmpede mod tyskerne den dag.

Instruktør Roni Ezra har skabt et intenst drama. Vi mærker spændingen og frygten hos de unge soldater. Filmen giver os et unikt indblik i en ofte overset del af Danmarks krigshistorie.


Drengen i den stribede pyjamas (2008)
Drengen i den stribede pyjamas (2008) | © Miramax

19. Drengen i den stribede pyjamas (2008)

Vi møder Bruno, en otteårig dreng, hvis far er nazistisk kommandør i en koncentrationslejr. Bruno keder sig i sit nye hjem og opdager snart en dreng på den anden side af et hegn.

Drengen hedder Shmuel og er jødisk fange i lejren. De to drenge danner et usædvanligt venskab på tværs af hegnet.

Filmen viser Holocaust gennem børnenes uskyldige øjne. Vi ser, hvordan Bruno langsomt begynder at forstå de forfærdelige ting, der sker omkring ham.

Historien er både rørende og hjerteskærende. Den får os til at tænke over krigens grusomheder og menneskeligheden midt i alt det forfærdelige.

Skuespillet er fantastisk, især fra de unge hovedroller. De formår at formidle en kompleks historie på en troværdig måde.

Filmen er baseret på en bog af John Boyne. Den har fået ros for sin følsomme skildring af et svært emne.

Vi synes, at “Drengen i den stribede pyjamas” er en vigtig film. Den minder os om, at selv i de mørkeste tider kan venskab og medmenneskelighed blomstre.


Hvidstengruppen (2012)
Hvidstengruppen (2012) | © Regner Grasten Film

18. Hvidstengruppen (2012)

“Hvidstengruppen” er et perfekt eksempel på danske film der fortæller vigtige historier fra vores fortid. Filmen tager os med tilbage til besættelsestiden og viser os en modig families kamp mod nazisterne.

Historien foregår på en hyggelig kro i Jylland. Her møder vi Marius Fiil og hans familie, som bliver en del af modstandsbevægelsen. De begynder at modtage våben og forsyninger fra England.

Anne-Grethe Bjarup Riis har instrueret filmen med stor indlevelse. Hun formår at skabe en stemning, der både er spændende og rørende. Vi føler virkelig med personerne og deres svære valg.

Skuespillerne gør et fantastisk stykke arbejde. Især Jens Jørn Spottag som Marius Fiil og Bodil Jørgensen som hans kone Gudrun er imponerende. De giver liv til disse modige mennesker på en troværdig måde.

Filmen viser os, at almindelige danskere kunne gøre en forskel under krigen. Den minder os om, hvor vigtigt det er at stå op for det, vi tror på. Hvidstengruppen er en film, der både underholder og giver stof til eftertanke.


The Imitation Game (2014)
The Imitation Game (2014) | © The Weinstein Company

17. The Imitation Game (2014)

“The Imitation Game” foregår under Anden Verdenskrig, hvor Turing får en hemmelig opgave af den britiske regering.

Hans mission? At knække nazisternes Enigma-kode. Det er en næsten umulig opgave, men Turing er ikke en almindelig mand.

Benedict Cumberbatch spiller Turing, og han gør det fantastisk. Vi føler virkelig med hans karakter gennem hele filmen.

Filmen viser os ikke kun Turings arbejde med at bryde koden. Vi får også et indblik i hans personlige liv og de udfordringer, han møder som homoseksuel i datidens England.

“The Imitation Game” er både spændende og rørende. Den fortæller en vigtig historie om en mand, der hjalp med at vende krigens gang, men som senere blev straffet for sin seksualitet.

Vi synes, at filmen gør et godt stykke arbejde med at blande krigstidens drama med Turings personlige historie. Det gør den til mere end bare endnu en krigsfilm.

Hvis du er interesseret i Anden Verdenskrig eller bare godt kan lide en god dramafilm, så er “The Imitation Game” et must-see.


Skyggen i mit øje (2021)
Skyggen i mit øje (2021) | © SF Studios

16. Skyggen i mit øje (2021)

“Skyggen i mit øje” skildrer bombningen af Den Franske Skole i København i 1945.

Filmen følger flere personer, både børn og voksne, på denne skæbnesvangre dag. Vi ser begivenhederne gennem deres øjne, hvilket gør historien utroligt personlig og rørende.

Ole Bornedal har instrueret filmen med stor dygtighed. Han formår at skabe en intens stemning, der holder os på kanten af sædet.

Skuespillerne leverer stærke præstationer, især de unge aktører. De formidler børnenes frygt og forvirring på en overbevisende måde.

Filmen er ikke kun spændende, men også lærerig. Den minder os om krigens grusomheder og de uskyldige ofre.

“Skyggen i mit øje” er en vigtig film, der fortjener sin plads blandt de bedste film om 2. Verdenskrig. Den får os til at reflektere over krigens konsekvenser på en måde, vi sent vil glemme.


Dunkirk (2017)
Dunkirk (2017) | © Warner Bros. Pictures

15. Dunkirk (2017)

Vi bliver kastet direkte ind i kampens hede i Christopher Nolans mesterværk “Dunkirk”. Filmen skildrer den dramatiske evakuering af allierede soldater fra den franske strand under 2. verdenskrig.

Nolan deler historien op i tre dele: land, luft og hav. Det giver os et unikt indblik i begivenhederne fra forskellige vinkler. Vi følger unge soldater på stranden, modige piloter i luften og civile sejlere, der kommer til undsætning.

Filmens lyddesign og musik skaber en intens stemning, der holder os på kanten af sædet. Den minimale dialog lader billederne tale for sig selv og giver en rå, realistisk oplevelse af krigens gru.

Skuespillerne, både kendte navne og nye ansigter, leverer stærke præstationer. Tom Hardy som pilot og Mark Rylance som civil sømand er særligt mindeværdige.

“Dunkirk” er ikke en typisk krigsfilm. Den fokuserer på overlevelse og sammenhold frem for heroiske kampe. Vi mærker desperationen og håbet hos de strandede soldater.

Nolans unikke fortællestil og de imponerende visuelle effekter gør “Dunkirk” til en af de mest medrivende krigsfilm, vi har set. Den fanger essensen af denne historiske begivenhed på en måde, vi sent vil glemme.


Grave of the Fireflies (1988)
Grave of the Fireflies (1988) | © Studio Ghibli

14. Grave of the Fireflies (1988)

“Grave of the Fireflies” skildrer Anden Verdenskrigs grusomheder gennem to søskendes øjne. Seita og hans lillesøster Setsuko kæmper for at overleve i et krigsramt Japan.

Filmen viser os krigens barske realiteter. Børnene mister deres mor i et bombeangreb og må klare sig selv. De søger tilflugt hos en tante, men ender med at bo alene i en forladt grotte.

Vi følger deres desperate kamp mod sult og sygdom. Det er hjerteskærende at se, hvordan de prøver at finde mad og holde modet oppe.

Animationen er smuk og detaljeret. Den formår at skildre både krigens gru og de små lyspunkter i børnenes liv. Scener med ildfluer skaber en magisk stemning midt i al elendigheden.

Denne film er ikke for sarte sjæle. Den er barsk og ærlig i sin skildring af krigens konsekvenser for civile. Vi bliver mindet om, at krig rammer de uskyldige hårdest.

“Grave of the Fireflies” er en vigtig og rørende film. Den viser os krigens umenneskelige side og minder os om værdien af familie og medmenneskelighed.


Jojo Rabbit (2019)
Jojo Rabbit (2019) | © Searchlight Pictures

13. Jojo Rabbit (2019)

I “Jojo Rabbit” følger vi en ung dreng i Hitlerjugend, der har Adolf Hitler som sin usynlige ven. Det lyder skørt, men det virker!

Taika Waititi har skabt en skarp satire, der både får os til at grine og tænke. Jojo møder en jødisk pige, som hans mor skjuler, og det vender op og ned på hans verdenssyn.

Scarlett Johansson er fantastisk som Jojos mor. Hun giver filmen hjertevarme midt i al galskaben. Roman Griffin Davis som Jojo er også imponerende i sin første filmrolle.

Filmen balancerer humor og alvor på en unik måde. Vi griner af de tossede nazister, men mærker også krigens gru. Det er en svær balance, men “Jojo Rabbit” klarer det flot.

Vi synes, filmen er både underholdende og tankevækkende. Den viser, hvor absurd had og fordomme er, især gennem et barns øjne. “Jojo Rabbit” er en anderledes krigsfilm, der fortjener en plads på vores liste.


Den store flugt (1963)
Den store flugt (1963) | © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

12. Den store flugt (1963)

“Den store flugt” er en klassisk krigsdramafilm, der fortæller historien om allierede fanger, der planlægger en masseflugt fra en tysk fangelejr under 2. Verdenskrig.

Filmen har en imponerende rollebesætning med stjerner som Steve McQueen, James Garner og Richard Attenborough. Deres skuespil giver liv til de modige karakterer, der risikerer alt for friheden.

Vi bliver fanget af den spændende handling, der viser fangernes kreative metoder til at grave tunneler og snyde vagterne. Filmens blanding af humor og alvor gør den både underholdende og rørende.

Steve McQueens berømte motorcykelscene er et af filmens højdepunkter. Den viser hans karakter Hilts’ dristige flugtforsøg og er blevet en ikonisk del af filmhistorien.

“Den store flugt” er baseret på virkelige begivenheder, hvilket gør den endnu mere fascinerende. Vi får et indblik i krigsfangernes mod og opfindsomhed under ekstreme forhold.

Filmen fanger stemningen fra krigens tid på en realistisk måde. Den viser både de hårde vilkår i lejren og fangernes ubøjelige vilje til at kæmpe for friheden.

Med sin kombination af spænding, drama og stærke præstationer er “Den store flugt” en film, vi stadig holder af at se igen og igen.


Flammen og Citronen (2008)
Flammen og Citronen (2008) | © Nimbus Film

11. Flammen og Citronen (2008)

“Flammen og Citronen” foregår i København i 1944 under besættelsen. Filmen følger to modstandsmænd med kodenavnene Flammen og Citronen.

Mads Mikkelsen og Thure Lindhardt spiller hovedrollerne som de to medlemmer af modstandsgruppen Holger Danske. De udfører likvideringer af danske stikkere og nazister.

Filmen giver os et unikt indblik i modstandsbevægelsens farlige arbejde. Vi ser, hvordan Flammen og Citronen kæmper mod nazisterne og deres støtter i Danmark.

Det er en intens og nervepirrende oplevelse. Vi bliver draget ind i en verden af spænding, fare og moralske dilemmaer.

Instruktør Ole Christian Madsen har skabt en flot og autentisk film. Den fanger stemningen i besættelsestidens København perfekt.

Vi får et nuanceret billede af modstandskampen. Filmen viser både heltemodet og de svære valg, modstandsfolkene stod overfor.

“Flammen og Citronen” er baseret på virkelige hændelser. Det gør den endnu mere fascinerende og gribende for os som seere.


Broen over floden Kwai (1957)
Broen over floden Kwai (1957) | © Columbia Pictures/Sony Pictures

10. Broen over floden Kwai (1957)

“Broen over floden Kwai” vandt i sin tid syv Oscar-statuetter. Den er baseret på Pierre Boulles bog og instrueret af mesterinstruktøren David Lean.

Historien foregår under 2. verdenskrig. Britiske krigsfanger tvinges af japanerne til at bygge en bro over floden Kwai. Det skaber spændinger og moralske dilemmaer.

Alec Guinness spiller den britiske officer Nicholson. Hans præstation er helt fantastisk og giver filmen ekstra dybde.

Filmen har storslåede scener og flotte landskaber. Den viser krigens grusomheder, men også menneskers styrke under svære forhold.

Vi bliver grebet af de komplicerede karakterer og deres indbyrdes forhold. Filmen får os til at tænke over, hvad der er rigtigt og forkert i krig.

“Broen over floden Kwai” er mere end bare en krigsfilm. Den udforsker temaer som ære, pligt og menneskelighed på en måde, vi sjældent ser.

Selv efter mange år holder filmen stadig. Den er et must-see for alle, der interesserer sig for 2. verdenskrig eller bare elsker gode film.


Oppenheimer (2023)
Oppenheimer (2023) | © Universal Pictures

9. Oppenheimer (2023)

“Oppenheimer” tager os med på en fascinerende rejse gennem udviklingen af atombomben under 2. verdenskrig.

Cillian Murphy spiller hovedrollen som J. Robert Oppenheimer. Hans intense præstation giver os et indblik i den berømte fysikers komplekse sind og moralske dilemmaer.

Nolan mestrer som altid det visuelle. De storslåede billeder af ørkenlandskaber og eksplosive tests giver filmen en episk følelse.

Vi bliver også præsenteret for et stjernehold af skuespillere. Robert Downey Jr., Emily Blunt og Matt Damon leverer alle stærke præstationer i birollerne.

Filmen er ikke bare underholdning. Den får os til at tænke over videnskabens magt og konsekvenserne af vores handlinger.

Med en spilletid på 3 timer kræver “Oppenheimer” vores fulde opmærksomhed. Men tiden flyver af sted, mens vi fordyber os i denne fascinerende historie.

Vi mener, at “Oppenheimer” fortjener sin plads blandt de bedste film om 2. verdenskrig. Den kombinerer historisk drama med psykologisk dybde på en måde, vi sjældent ser.


Casablanca (1942)
Casablanca (1942) | © Warner Bros. Pictures

8. Casablanca (1942)

Vi kan ikke snakke om 2. Verdenskrig i film uden at nævne “Casablanca”. Denne klassiker fra 1942 har alt, hvad vi elsker ved gamle Hollywood-film.

Historien foregår i Marokko under krigen. Her møder vi Rick, spillet af Humphrey Bogart, der driver en populær café. En dag dukker hans gamle flamme Ilsa op, spillet af Ingrid Bergman.

Filmen blander kærlighed og spænding på en måde, vi sjældent ser. Den har også nogle af de mest berømte replikker i filmhistorien. Hvem har ikke hørt “Here’s looking at you, kid”?

Michael Curtiz stod bag kameraet og skabte en film, der stadig fænger os i dag. Den vandt flere Oscar-priser, blandt andet for bedste film.

Selv om “Casablanca” ikke viser krigens rædsler direkte, mærker vi dens påvirkning på karaktererne. Deres valg og ofre giver et unikt indblik i krigens moralske dilemmaer.

Vi elsker, hvordan filmen bruger krigen som baggrund for en tidløs kærlighedshistorie. Det er en film, vi kan se igen og igen uden at blive trætte af den.


Inglourious Basterds (2009)
Inglourious Basterds (2009) | © Universal Pictures

7. Inglourious Basterds (2009)

Vi bliver kastet ind i en alternativ version af 2. Verdenskrig med Quentin Tarantinos “Inglourious Basterds”. Filmen blander spænding, humor og vold på en måde, som kun Tarantino kan.

Brad Pitt spiller Aldo Raine, lederen af en gruppe jødisk-amerikanske soldater. De spreder frygt blandt nazisterne med deres brutale metoder. Det er både skræmmende og fascinerende at se.

Christoph Waltz stjæler dog billedet som den charmerende, men skruppelløse SS-officer Hans Landa. Hans præstation er så god, at vi ikke kan lade være med at beundre ham, selvom han er skurken.

Filmen er delt op i kapitler, der langsomt væver sig sammen til en spændende fortælling. Vi følger flere karakterer, hvis skæbner krydser hinanden på uventede måder.

Tarantinos dialog er skarp og underholdende som altid. Han formår at skabe intense scener, der holder os på kanten af sædet. Samtidig er der masser af sorte jokes, der får os til at grine, selvom emnet er alvorligt.

“Inglourious Basterds” er ikke en traditionel krigsfilm. Den tager sig friheder med historien og skaber sin egen verden. Det gør den til en frisk og anderledes oplevelse i genren.


Pianisten (2002)
Pianisten (2002) | © Focus Features/StudioCanal

6. Pianisten (2002)

“Pianisten” er en gribende film der handler om Wladyslaw Szpilman, en polsk-jødisk pianist, der kæmper for at overleve under Anden Verdenskrig. Roman Polanski har instrueret dette mesterværk baseret på Szpilmans selvbiografi.

Adrien Brody spiller hovedrollen som Szpilman, og hans præstation er simpelthen fantastisk. Vi følger ham gennem Warszawas gader, mens Nazi-Tyskland invaderer Polen.

Filmen viser os de forfærdelige forhold i Warszawas jødiske ghetto. Vi ser, hvordan Szpilman mister sin familie og alt, han kender, men alligevel finder styrke til at fortsætte.

Musikken spiller en central rolle i filmen. Den giver Szpilman håb og bliver hans redning i de mørkeste stunder. Vi bliver rørt, når han spiller klaver midt i ruinerne af den sønderbombede by.

“Pianisten” er ikke bare en krigsfilm. Den er en fortælling om menneskelighed og kunst i mødet med ondskab. Vi bliver mindet om krigens grusomheder, men også om menneskets evne til at overleve.

Denne film vandt tre Oscar-statuetter, og det er velfortjent. Den er smuk, hjerteskærende og uforglemmelig. Vi anbefaler varmt “Pianisten” til alle, der vil se en af de bedste film om Anden Verdenskrig.


Gå og se (1985)
Gå og se (1985) | © Mosfilm

5. Gå og se (1985)

Vi bliver helt blæst bagover af “Gå og se”. Denne sovjetiske film om Anden Verdenskrig viser krigens gru på en måde, vi sjældent har set før.

Filmen følger en ung dreng, Flyora, der slutter sig til partisanerne i Hviderusland i 1943. Vi ser krigen gennem hans øjne, og det er en barsk oplevelse.

Instruktøren Elem Klimov blander poetiske billeder med rå brutalitet. Det gør filmen både smuk og uhyggelig på samme tid.

“Gå og se” skiller sig ud fra andre krigsfilm. Der er ingen helte eller glorificering af krigen her. Vi får i stedet et ærligt og ubarmhjertigt blik på konflikten.

Filmen er hård kost, men den giver os en vigtig påmindelse om krigens sande natur. Den viser, hvordan krig påvirker almindelige mennesker, især børn.

Vi kan godt forstå, hvorfor mange anser “Gå og se” for at være en af de bedste krigsfilm nogensinde. Den efterlader et uudsletteligt indtryk.


Der Untergang (2004)
Der Untergang (2004) | © Constantin Film

4. Der Untergang (2004)

“Der Untergang” giver os et unikt indblik i Hitlers sidste dage. Filmen viser Det tredje riges fald gennem øjnene på Hitlers sekretær, Traudl Junge.

Vi ser en anderledes side af Hitler i denne film. Han fremstilles ikke kun som en gal diktator, men også som et menneske med komplekse følelser. Det gør historien endnu mere rystende.

Filmen foregår hovedsageligt i Hitlers bunker i Berlin. Vi mærker den klaustrofobiske stemning, mens Den Røde Hær nærmer sig byen. Spændingen stiger for hvert minut.

“Der Untergang” skiller sig ud ved at vise både skyldige og uskyldige personer fanget i krigens gru. Vi ser hvordan nogle kæmper til det sidste, mens andre forsøger at redde sig selv.

Filmen giver et nuanceret billede af en af historiens mørkeste perioder. Den er barsk og ærlig i sin skildring af mennesker i ekstreme situationer.


Das Boot (1981)
Das Boot (1981) | © Bavaria Film

3. Das Boot (1981)

Vi dykker ned i en af de mest intense krigsskildringer nogensinde med “Das Boot”. Denne tyske perle tager os med om bord på en ubåd under 2. verdenskrig. Filmen viser os krigens barske virkelighed gennem øjnene på en ung tysk besætning.

Instruktør Wolfgang Petersen skaber en klaustrofobisk atmosfære, der får os til at føle, vi er fanget i ubåden sammen med karaktererne. Vi mærker deres frygt, kedsomhed og adrenalinsus, når faren lurer.

Filmen udfordrer vores syn på krig ved at vise de tyske soldater som mennesker og ikke bare fjender. Vi ser deres kamp for overlevelse og deres tvivl om krigens formål.

“Das Boot” imponerer med sine realistiske undervandscener og overbevisende skuespil. Jürgen Prochnow som kaptajnen giver en fremragende præstation, der bærer filmen.

Denne film er ikke bare en krigsfilm, men et dybtgående studie i menneskets natur under ekstreme forhold. Den får os til at tænke over krigens meningsløshed og de menneskelige omkostninger.


Saving Private Ryan (1998)
Saving Private Ryan (1998) | © Paramount Pictures/DreamWorks

2. Saving Private Ryan (1998)

Når vi taler om film fra 2. Verdenskrig kan vi ikke komme udenom Steven Spielbergs mesterværk. “Saving Private Ryan” er en af de mest intense og realistiske skildringer af krigen, vi nogensinde har set.

Filmen følger en gruppe soldater på en farlig mission. De skal finde og redde den sidste overlevende bror i en familie, hvor tre andre sønner allerede er faldet i krigen.

Den 20 minutter lange åbningsscene på Omaha Beach er simpelthen legendarisk. Vi føler næsten, at vi selv er med i landgangen på D-dag. Det er rå, brutal og ærlig krigsfilm, når det er bedst.

Tom Hanks spiller kaptajn Miller, der leder den farlige redningsaktion. Hans præstation er fantastisk og giver filmen en menneskelig dimension midt i al krigens gru.

“Saving Private Ryan” vandt flere Oscars, blandt andet for bedste instruktør. Det er fuldt fortjent. Filmen sætter en ny standard for, hvordan man kan skildre krig på film.

Vi bliver ramt af både de voldsomme kampscener og de stille øjeblikke mellem soldaterne. Det er en film, der bliver siddende i os længe efter rulleteksterne.


Schindlers Liste (1993)
Schindlers Liste (1993) | © Universal Pictures

1. Schindlers Liste (1993)

Vi kan ikke tale om krigsfilm uden at nævne “Schindlers Liste”. Denne stærke film af Steven Spielberg er baseret på en sand historie og har vundet flere priser.

Liam Neeson spiller Oskar Schindler, en tysk forretningsmand der redder over 1000 jøder under Anden Verdenskrig. Filmen viser os både de grusomme sider af krigen og menneskers evne til at gøre det rigtige.

Spielberg har valgt at filme i sort-hvid, hvilket giver filmen en rå og autentisk følelse. Det får os til at føle, at vi er der selv.

“Schindlers Liste” er ikke let at se, men den er vigtig. Den minder os om, hvad der skete under Holocaust, og hvordan én person kan gøre en forskel.

Filmen er over tre timer lang, men hvert minut er værd at se. Den holder os fanget fra start til slut med sin stærke fortælling og fantastiske skuespil.

Vi synes, at “Schindlers Liste” er en must-see film for alle. Den viser os det værste og det bedste i mennesker og efterlader et varigt indtryk.