Artiklen kan indeholde annoncelinks. Læs mere.

Bedste Film fra 70’erne: Ikoniske Klassikere Du Bør Se

Photo of author

Af BedreEndBedst

Opdateret

Film fra 70’erne har en særlig plads i vores hjerter. Denne periode bragte os både uforglemmelige klassikere og banebrydende kultfilm, der har formet filmhistorien langt ud over deres tid. En af de mest ikoniske serier fra denne æra var uden tvivl Olsen-banden, som med sine 13 film fra 1968-1981 fangede danskernes humor og hjerte med sin unikke blanding af komedie og krimi.

I 70’erne så vi også internationale mesterværker som “All the President’s Men,” der med sit stærke plot og dygtige skuespil fascinerede publikum verden over. Disse film viste os politiske skandaler og journalistisk mod på en måde, der både var engagerende og tankevækkende.

Der er noget for alle, når vi dykker ned i denne guldalder af film. Hvad enten vi taler om danske perler eller store internationale produktioner, har 70’erne skabt nogle af de mest mindeværdige oplevelser på det store lærred.

Æraen og dens Indflydelse

I 1970’erne oplevede vi en betydelig forandring i filmindustrien. På globalt plan skabte Hollywood en række banebrydende film, der stadig er ikoniske i dag. Samtidig så vi, hvordan dansk film begyndte at modtage statslig støtte, hvilket gav filmskabere flere muligheder for at eksperimentere og tage chancer.

Den danske Filmlov blev vedtaget i 1972 og sikrede en form for økonomisk sikkerhed for filmmagere. Det Danske Filminstitut arbejdede for at støtte filmproduktionen uden at lade sig påvirke for meget af politisk indblanding. Dette skabte en mere uafhængig og kreativ filmkultur.

Hollywood fokuserede i denne periode på nytænkning inden for filmgenrerne. Instruktører som George Lucas og Steven Spielberg introducerede os for blockbusters som Star Wars og Jaws. Disse film satte nye standarder for special effects og store fortællinger.

1970’erne i Danmark var også præget af kulturelle festivaler som Golden Days, der skabte en platform for at fejre og reflektere over det forgangne årti.

Liste over Bemærkelsesværdige Film:

  • Ska’ vi lege skjul? (1970)
  • Giv Gud en chance om søndagen (1970)
  • Stille dage i Clichy (1970)

Filmens indflydelse i 1970’erne kan mærkes selv i dag. Mange af periodens film har opnået kultstatus og fortsætter med at inspirere nutidens filmskabere.

Vi ser tilbage på 70’erne som et årti fyldt med kreativitet og innovation både i dansk film og på den globale scene.

Genrer og Innovationer inden for 70’ernes Film

I 70’erne så vi en spændende udvikling i filmverdenen med en bred vifte af genrer og innovationer.

Drama og krimi var særligt populært i Danmark i denne periode. Film som Ang.: Lone (1970) af Franz Ernst gav publikum en ny realisme med en semi-dokumentarisk stil.

Sci-fi og thriller genrerne kom frem på scenen med banebrydende værker. Udenlandske film som Tarkovskijs Solaris imponerede med deres dystopiske stil og komplekse fortællinger.

Eventyr og fantasy tiltrak også opmærksomhed. Mere traditionelle historier blev fortalt med en ny visuel flair, som fangede vores fantasi.

I gyser genren gjorde film som Huset på Christianshavn et stort indtryk.

Komedie var ikke til at overse med titler som Olsen-banden-serien, der dominerede biograferne. Disse film bragte lethed og grin til publikum.

Tegnefilm og action udforskede nye animerede teknologier og spændende actionsekvenser.

Romantik var til stede med sine stærke følelsesmæssige fortællinger, mens autentisk og dokumentar stil blev brugt til at skildre virkelige livshistorier og samfundsmæssige emner.

70’erne var virkelig et årti, hvor filmkunst blomstrede med forskellige genrer og banebrydende kreativitet.

Nøglefilmskabere og Skuespillere

Nogle af de mest mindeværdige film fra 70’erne skyldes talenterne hos mange dygtige filminstruktører og skuespillere, der satte deres præg på filmhistorien. Her vil vi fokusere på både danske og internationale nøglefigurer i denne periode.

Instruktører og deres Værker

Vi ser tilbage på nogle af de største instruktører, der præget 70’ernes film. Steven Spielberg skabte fantastiske film som Jaws og Close Encounters of the Third Kind. Hans evne til at blande skræk og eventyr var uovertruffen. George Lucas revolutionerede science fiction-genren med Star Wars, der stadig er en kultklassiker.

Sidney Lumet imponerede os med Dog Day Afternoon og Network, mens Stanley Kubrick gav os mesterværket A Clockwork Orange. Francis Ford Coppola, kendt for The Godfather og Apocalypse Now, satte en høj standard for filminstruktion. Disse instruktører skabte banebrydende værker, der stadig påvirker nutidens filmindustri.

Ikoniske Skuespillerpræstationer

70’erne introducerede os til stjerneskuespillere med fantastiske præstationer. John Travolta brød igennem med Saturday Night Fever, og hans dansetrin blev ikoniske. Dustin Hoffman var fenomenal i Kramer vs. Kramer og All the President’s Men. Meryl Streep begyndte også sin strålende karriere med The Deer Hunter.

Vi skal heller ikke glemme Bruce Lee, der tog kampen op med skærmen i Enter the Dragon. Richard Dreyfuss begejstrede i Close Encounters of the Third Kind, og Mark Hamill, Harrison Ford, og Carrie Fisher blev uforglemmelige som heltene i Star Wars. Deres præstationer gjorde filmene til klassikere.

Danske Bidrag

Også danske film og skuespillere gjorde sig bemærket i 70’erne. Egon Olsen og de folkekære figurer fra Olsen-banden blev ført til live af Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard, under instruktion af Erik Balling. Disse film blev enormt populære og er stadig elskede i dag.

Andre bemærkelsesværdige danske skuespillere som Karl Stegger og Ghita Nørby medvirkede i utallige film og bidrog til dansk filmsucces. Samtidig spillede ungdomsfilmen og folkekomedien en stor rolle i dansk filmproduktion, hvilket skabte en robust kulturel arv.

Vi har altså meget at takke både danske og internationale filmskabere og skuespillere for i løbet af 70’erne. Deres arbejde formede og redefinerede filmkunsten på mange måder.

Mærkværdige Filmtitler og deres Historie

I 70’erne blev filmverdenen beriget med nogle af de mest mindeværdige og indflydelsesrige film nogensinde. Vi kigger nærmere på både Hollywoods klassikere og danske favoritter samt den internationale påvirkning, der formede filmhistorien.

Hollywoods Klassikere

Hollywood producerede nogle af de mest ikoniske film i 70’erne. Star Wars (1977) blev en kulturel sensation, der ændrede sci-fi-genren for altid. The Godfather (1972) og The Godfather Part II (1974) er mesterlige dramaer om magt og familie.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) og Taxi Driver (1976) skabte dyb indflydelse med deres intense portrætter af menneskelig lidelse og isolation. Vi må heller ikke glemme Chinatown (1974), som bød på en mørk og kompleks fortælling om korruption.

Danske Favoritter og Egon Olsens Univers

I Danmark var 70’erne præget af en ny bølge af realisme og samfundskritik. Film som Ang.: Lone (1970) gav et semi-dokumentarisk blik på unge menneskers liv. Samtidig dominerede Olsen-banden filmene biograferne med deres morsomme og genkendelige figurer.

Egon Olsen og hans planer blev nationens darlings, og serien om Olsen-banden blev uhyre populær. Disse film var ikke bare underholdende, men også en refleksion af dansk kultur og humor i perioden.

International Indflydelse

Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) af Chantal Akerman er en film, der står som en milepæl indenfor feministisk film og langsom filmfortælling. Denne film udfordrer den traditionelle fortællestruktur og skabte samtaler om kvinders roller.

Apocalypse Now (1979) skabte med sin episke skildring af Vietnamkrigen international debat og blev hyldet for sin tekniske og narrative kompleksitet. A Clockwork Orange (1971) og The Exorcist (1973) provokerede og udfordrede publikums følelser, hvilket cementerede deres varige indflydelse.

Disse film var med til at forme den globale filmindustri og påvirke nutidige værker til denne dag.

Teknologisk Udvikling og Special Effects

I 70’erne fandt nogle af de mest revolutionerende teknologiske fremskridt sted inden for filmverdenen. Vi så en eksplosiv udvikling i special effects, som virkelig startede bølgen for, hvad vi nu ser som moderne sci-fi og eventyrfilm.

Filmskabere begyndte at eksperimentere mere med computergenererede billeder og andre teknikker. Star Wars fra 1977 er et godt eksempel. Det var en af de første film, der brugte avancerede modeller og motion control photography, som virkelig satte standarden for special effects.

Vi kan også ikke glemme Superman (1978), hvor vi for første gang virkelig kunne se en person flyve på en måde, der så realistisk ud. Det blev muligt takket være brug af ophængte ledninger og blå skærm-teknologi.

Alien (1979) introducerede os for realistiske, skræmmende rumvæsener ved hjælp af fantastisk makeup og praktiske effekter. Effekterne i denne film skabte en intens atmosfære, der gjorde den til en klassiker.

For at sammenligne nogle teknologier og teknikker, der blev brugt:

FilmTeknik
Star WarsMotion control photography, modeller
SupermanBlå skærm-teknologi, ophængte ledninger
AlienMakeup og praktiske effekter

Vi kan også nævne Close Encounters of the Third Kind (1977), hvor UFO’erne blev skabt med en blanding af miniaturer og CGI, som var virkelig imponerende for sin tid.

Denne æra var virkelig begyndelsen for mange af de teknikker, vi tager for givet i dag. De satte scenen for fremtidige innovationer og viste, hvad der var muligt med de rigtige værktøjer og kreativitet.

Filmkritik og Vurderinger

Vi skal kigge nærmere på nogle af de vigtigste aspekter af filmkritik og vurdering af film fra 70’erne. Dette inkluderer tidslinjer, anmeldelser og ikke mindst de ressourcer, vi har adgang til i dag for at forstå 70’ernes film bedre.

Tidslinjer og Kronologi

Når vi ser på film fra 70’erne, er det fascinerende at følge deres kronologiske rækkefølge. År for år ser vi udviklingen i filmstilen og de emner, der blev populære. Olsen-banden-filmene præger denne periode stærkt med deres komiske kup-historier.

Vi kan finde film som Tre slags kærlighed og Forbryderisk elskov, der giver os indblik i tendenserne og temaerne på det tidspunkt. Den kronologiske liste over danske film i perioden er omfattende og giver et godt overblik over de kulturelle og sociale forandringer, der afspejles i filmene.

Filmanmeldelser og Biografernes Rolle

Anmeldelser fra denne periode viser os, hvordan filmene blev modtaget af samtidens kritikere og publikum. Biografer spillede en stor rolle i spredningen af disse anmeldelser, hvor avisanmeldere ofte skrev lange stykker om nye filmudgivelser.

Biografer som Kinopalæet og Palads Teatret stod som centre for filmoplevelser. Her blev filmene vurderet og diskuteret af kritikere og publikum. Vi kan også se, hvordan opinionsdannere som Bo Green Jensen og Ebbe Iversen påvirkede publikumsholdninger gennem deres anmeldelser i store dagblade.

Online Ressourcer og Databaser

Moderne online ressourcer som IMDb (Internet Movie Database) er uvurderlige, når vi vil søge detaljer om film fra 70’erne. Disse databaser indeholder alt fra cast-lister, plotbeskrivelser, til seertal og brugeranmeldelser.

Sider som Det Danske Filminstitut og kino.dk giver os adgang til historiske data og kritiske vurderinger af filmene. Her kan vi dykke ned i statistikker og analyser, der giver os et mere nuanceret billede af, hvordan 70’ernes film blev opfattet både dengang og nu.**

Filmenes Indflydelse på Samtiden

I 70’erne oplevede vi i Danmark en stor politisk og kulturel opbrudstid. Filmene fra dette årti afspejlede de mange bevægelser og sociale ændringer, som vi gennemgik.

Eksempelvis har Olsen-banden-serien haft en massiv indflydelse. De var folkekære og ramte plet i forhold til datidens humor og satire. Serien blev et ikon på grund af sin evne til at relatere til den almindelige danskers hverdag på en sjov måde.

Hippiebevægelsen og rødstrømpebevægelsen prægede også filmbranchen. Mange af de nye danske film, vi så, handlede om fri kærlighed, ligestilling og et opgør med de traditionelle kønsroller. Ungdommen ønskede at skabe en ny verden, og det så vi tydeligt i biograferne.

Krig og NATO spillede også en rolle i filmene. Vi så flere antikrigsfilm, der udfordrede vores syn på den Kolde Krig og den politiske situation i Europa. Filmene blev en platform, hvor vi kunne stille spørgsmål til autoriteter og reflektere over vores egen rolle i verdenspolitikken.

Filmene fra 70’erne havde også en stor indflydelse på vores syn på energi og miljø. Atomkraftdebatten var et varmt emne, og vi husker tydeligt de film, der advarede os mod farerne ved kernekraft.

Kulturen tog mange former i dette årti. Fra sengekantsfilmene til de mere dybsindige politiske dramaer, filmene hjalp os til at forstå og bearbejde de forandringer, vi stod midt i.

Denne periode var uden tvivl en brydningstid, og filmene fangede det hele perfekt.

Legenden om Sci-Fi og Rumeventyr

70’erne var et afgørende årti for science fiction-genren med ikoniske film, der stadig påvirker os i dag. Vi oplevede store universer og uforglemmelige fortællinger, der fangede vores fantasi.

‘Star Wars’ Fænomenet

Da George Lucas lancerede Star Wars i 1977, ændrede han filmverdenen for altid. Med stjerner som Harrison Ford, Carrie Fisher, og Mark Hamill i hovedrollerne blev dette rumopera-epos en kulturel milepæl. Lucas skabte ikke kun en filmserie, men en hel galakse fyldt med detaljerede karakterer, komplekse plot og en uendelig kamp mellem det gode og det onde.

Star Wars var ikke bare en film; det var et fænomen, der introducerede os for Jedi-riddere, Sith, og ikoniske rumskibe som Millennium Falcon. Effekterne og den epokegørende brug af teknologi gjorde det muligt for os at dykke ind i en ny verden, som vi aldrig havde set før.

Klassikere inden for Sci-Fi og Udforskning af Rummet

Ud over Star Wars bød 70’erne på andre store sci-fi-klassikere. Steven Spielberg’s Close Encounters of the Third Kind (1977) undersøgte menneskers interaktion med UFO’er og rumvæsener. Denne film skabte en unik kombination af spænding og filosofi, der gør den til et must-see.

Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey (1968) var også en stor inspiration. Selvom den teknisk set udkom i slutningen af 60’erne, havde den enorm indflydelse på 70’ernes film. Med dens dybtgående tema om menneskets evolution og innovative brug af special effects, satte den en høj standard for fremtidige sci-fi-film.

Disse film udforskede ikke kun rummet, men også komplekse temaer som menneskelig eksistens og vores forhold til teknologi.

Afslutning og Filmernes Varige Arv

Mens vi ser tilbage på 70’ernes film, bliver vi ramt af en bølge af nostalgi og kærlighed til en periode med stor kreativitet og fornyelse. Filmene fra denne tid har efterladt et varigt aftryk på vores kultur og samfund. Vi mindes de stærke karakterer, medrivende historier, og den unikke atmosfære som kun 70’erne kunne tilbyde.

Nogle af de mest indflydelsesrige film fra denne æra inkluderer:

  • Ang.: Lone (1970)
  • Tre slags kærlighed (1970)
  • Den røde rubin (1970)

Disse film satte gang i samtaler og debat både i Danmark og internationalt. De skildrede realistiske temas som ungdomsoprør, kærlighed og social retfærdighed.

Desuden kan vi ikke undgå at fremhæve Hollywoods indflydelse i denne periode. Film som Star Wars og Jaws satte nye standarder for blockbuster-genren og påvirkede også danske filmskabere.

Vores filmhistorie ville være ufuldstændig uden at hylde 70’ernes kunstnere og deres bidrag. De udfordrede normer og åbnede døre for fremtidige generationer af filmskabere og kunstnere. Det var en tid hvor grænser blev flyttet, og hvor film blev brugt som et kraftfuldt redskab til at spejle og forme samfundet.