Artiklen kan indeholde annoncelinks. Læs mere.

Bedste Tomater til Drivhus i 2024: Top Sorter til Højere Udbytte

Photo of author

Af BedreEndBedst

Opdateret

Vi dyrker tomater i drivhuse for at skabe det optimale miljø for disse solrige frugter. Drivhusene giver os muligheden for at kontrollere temperatur og fugtighed, som er afgørende for at få sunde og velsmagende tomater. Tomater trives bedst i et varmt, beskyttet miljø, hvor de kan få masser af lys uden at blive udsat for de uforudsigelige forhold, der kan forekomme udendørs.

At vælge de rigtige tomatsorter for drivhuset er essentielt. Velafprøvede sorter som Cherry-, Blomme- og Bøftomater er populære valg blandt danske gartnere. Disse sorter er kendt for deres smag og pålidelighed og har vist sig at trives godt under de beskyttede forhold, et drivhus tilbyder.

Vores erfaringer viser, at eksperimentering med forskellige sorter kan være givende. Det er gennem forsøg, at vi finder frem til de typer, der passer bedst til vores individuelle drivhuse og smagspræferencer. Vi anbefaler at sætte pris på mangfoldigheden af tomatsorter og nyde processen med at dyrke, smage og vælge de bedste tomater til vores drivhus.

Valg af de Bedste Tomatsorter til Drivhuset

Når vi vælger tomatsorter til vores drivhus, fokuserer vi på sorter, der trives i et kontrolleret miljø med høj produktivitet, god smag og passende størrelse på frugten.

Cherrytomat vs. Blommetomat

Cherrytomater er kendt for deres lille størrelse og intense smag og er et fremragende valg til drivhuset på grund af deres høje sukkerindhold og saftighed. De modner hurtigt og giver et konsekvent udbytte over en lang periode.

På den anden side står Blommetomater ud med deres fastere kød og færre frø, hvilket gør dem ideelle til saucer og konservering. Disse sorter kan variere i størrelse og er ofte større end cherrytomater, med en mere ovale form.

Populære Tomatsorter som Sungold, Gemini, og San Marzano

  • Sungold: Disse cherrytomater har en exceptionel, næsten tropisk smag. Deres gyldne farve og sødme gør dem til en favorit for mange. De vokser godt i drivhuse og producerer store mængder små, runde frugter.
  • Gemini: Gemini-tomater er berømte for deres balance mellem sødme og syrlighed. De er resistente overfor mange almindelige plantesydomme, hvilket gør dem til et solidt valg for drivhusdyrkning.
  • San Marzano: Dette er en blommetomat, der er højt værdsat for sin rige smag og faste frugt, hvilket er ideelt til tomatpuré og pastasauce. De er længe blevet anset som en af de fineste pastatomater og trives i det stabile drivhusmiljø.

Forberedelse til Dyrkning i Drivhus

Lush green tomato plants being carefully tended to in a greenhouse, with pots, soil, and gardening tools neatly arranged nearby

Når vi begynder forberedelsen til dyrkning i drivhus, er der tre nøgleområder, vi fokuserer på: drivhusets placering, jordens kvalitet og det rette valg af dyrkningsmedium. En omhyggelig tilgang til disse faktorer sikrer de bedste betingelser for vækst af vores tomater.

Drivhusets Placering og Lysforhold

Et godt placeret drivhus er afgørende for succes. Vi sikrer, at drivhuset placeres, hvor det kan få maksimalt sollys, helst sydvendt, og beskyttes mod stærk vind. Det er vigtigt med en jævn fordeling af lys i drivhuset, da det bidrager til ensartet vækst og sundhed for tomaterne.

Jordtype og Forberedelse af Drivhusjord

Valget og forberedelsen af jorden spiller en afgørende rolle. Vi sørger for, at jorden er næringsrig og veldrænet, med en god balance mellem sand, ler og organisk materiale. Det er essentielt at berige jorden med kompost eller organisk gødning for at forbedre jordens struktur og frugtbarhed.

Valg mellem Pottemuld, Plantesække, og Kapilærkasser

Tomatplanter trives i forskellige dyrkningsmedier, og vi overvejer dem alle baseret på vores specifikke behov:

  • Pottemuld: Vi vælger en høj kvalitet, som er rig på næringsstoffer og sikrer en god start for tomatplanterne.
  • Plantesække: Disse er bekvemme og lette at bruge, og ideelle til at kontrollere jordens kvalitet og minimere sygdomme.
  • Kapilærkasser: Disse systemer er nyttige til at opretholde et jævnt fugtighedsniveau i jorden og minimerer behovet for hyppig vanding.

Ved at lægge vægt på disse tre aspekter, etablerer vi et solidt fundament for sund og produktiv tomatdyrkning i vores drivhus.

Drivhusklima og Vækstbetingelser

Lush tomato plants thrive in a sun-drenched greenhouse, surrounded by rich soil and carefully controlled climate conditions

Når vi dyrker tomater i drivhuset, er det essentielt, at vi skaber de bedste betingelser for vækst ved at regulere temperatur, fugtighed og beskytte mod vejrfænomener. Drivhusets mikroklima skal nøje justeres for at sikre sunde planter og optimale udbytter.

Temperatur og Varme

Tomater trives ved en konstant temperatur på omkring 20-25°C i dagtimerne og omkring 15°C om natten. Vi sørger for at installere termometre for at overvåge temperaturen løbende og bruger varmeapparater, hvis der er behov for at hæve temperaturen, især på kølige aftener og nætter.

Fugtighedsniveauer og Luftcirkulation

Et optimalt fugtighedsniveau for tomater ligger mellem 60-75%. For at undgå skimmel og sygdomme sørger vi for god luftcirkulation ved at installere ventiler eller små blæsere. Vi kontrollerer også fugtigheden med hygrometre og justerer den ved at vande mere eller mindre og ved at lufte ud på de rette tidspunkter.

Beskyttelse Mod Frost og Vejrforhold

Drivhuset tilbyder effektiv beskyttelse mod frost og uforudsete vejrforhold der kan skade tomaterne. Selvom et drivhus giver en naturlig barriere mod de fleste elementer, sikrer vi yderligere beskyttelse ved at isolere drivhuset og holde det opvarmet, når temperaturen falder, specielt uden for hovedvækstsæsonen.

Plantning af Tomatplanter

I vores havebrug er nøglen til sunde og produktive tomatplanter at vælge det korrekte plantningstidspunkt og anvende ordentlige metoder for forspiring og støtte.

Forspiring og Plantningstidspunkt

Vi begynder vores tomatplanter med forspiring indendørs for at give dem en god start. Når vi planlægger forspiringen, sørger vi for, at timingen gør det muligt at plante dem ud i drivhuset efter sidste frost, når minimumstemperaturen konsekvent ligger på 15 grader celsius. Tomater kræver en lang vækstsæson, og forspiring giver dem et forspring.

  • Opsætningen for forspiring:
    • Lav en god jordblanding med høj næringsindhold.
    • Placér frøene i små potter eller bakker.
    • Sørg for tilstrækkelig lys og varme (omkring 18-22 grader celsius).
  • Plantningstidspunkt:
    • Normalt plantes tomatplanter ud fra midten af maj til starten af juni.
    • Vi tilpasser tidspunktet efter de specifikke lokale vejrmønstre.

Opbinding og Støtte af Tomatplanter

Når tomatplanterne flyttes til drivhuset, er det vigtigt at give dem den støtte, de har brug for for at vokse opad og bære frugt.

  • Metoder til opbinding:
    • Vi bruger bambusstokke eller metalstænger som støtte.
    • Plantebånd eller snore kan bruges til forsigtigt at binde plantens stamme til støtten.
  • Tips til effektiv opbinding:
    • Bindestedet skal være løst nok til at tillade vækst, men stramt nok til at holde planten oprejst.
    • Det er essentielt at fjerne sideskuddene, så plantens energi kanaliseres til at producere frugt frem for yderligere bladmasse.

Ved hjælp af disse metoder sikrer vi, at vores tomatplanter i drivhuset har optimale betingelser for vækst og bliver i stand til at producere de bedste tomater.

Pasning af Tomatplanter i Drivhus

Lush tomato plants being carefully tended in a greenhouse. Vibrant, healthy foliage and ripening fruit

For at sikre sunde tomatplanter i drivhuset lægger vi vægt på regelmæssig vanding og gødning, nøje beskæring samt forebyggelse og bekæmpelse af skadedyr og sygdomme.

Vanding og Gødskning

Tomatplanter kræver en konsekvent vanding, især i vækstperioder, for at opnå en optimal vækst og frugtsætning. Vi sikrer at jorden altid er let fugtig, og undgår at vande på bladene for at minimere risikoen for svampesygdomme. Gødning er ligeledes essentielt:

  • Start: Gødning gives kort efter plantning.
  • Frekvens: Herefter gøder vi ugentlig med en tomat-specifik gødning, rig på kalium.
  • Metode: Vandopløselig gødning anvendes til at sikre hurtig optagelse.

Beskæring og Fjernelse af Sideskud

Beskæring er en vigtig del af at opretholde sunde tomatplanter. Ved nøje beskæring forbedrer vi luftcirkulationen og reducerer risikoen for sygdomme:

  • Sideskud: Vi fjerner regelmæssigt sideskuddene for at dirigere plantens energi til hovedstilken og frugtdannelse.
  • Toppen: Når planten når toppen af drivhuset, kniber vi toppen af for at stoppe yderligere vækst i højden.

Forebyggelse og Bekæmpelse af Skadedyr og Sygdomme

Vores bestræbelser på at forebygge sygdomme og skadedyrsangreb starter med valget af resistente tomatvarianter. Vi overvåger løbende planterne:

  • Forebyggelse: Planteafstand og god hygiejne i drivhuset er centralt.
  • Bekæmpelse: Ved tegn på skadedyr som bladlus eller sygdomme som tomatbladplet anvender vi passende midler, organisk hvor det er muligt.

Ved at følge disse retningslinjer kan vi sikre os en frodig vækst og en rig høst af kvalitetstomater fra vores drivhus.

Høst og Efterbehandling af Tomater

A fall scene of ripe tomatoes being harvested and processed in a greenhouse

Vi skal sikre, at vi høster og opbevarer vores tomater korrekt for at maksimere deres smag og holdbarhed.

Optimal Tidspunkt for Høst

For at opnå de bedste resultater er det afgørende at høste tomaterne, når de har nået fuld modenhed og har en ensartet farve. Det ideelle tidspunkt for høst er om morgenen, hvor tomaterne er kølige og smagen er på sit højeste. Vi skal føle på tomaterne – de skal være faste, men give efter for et let tryk. Dette indikerer, at tomaterne er modne og klar til at blive plukket.

Opbevaring og Brug af Modne Tomater

Når vi har høstet vores modne tomater, er opbevaring næste skridt. Tomater bør opbevares ved stuetemperatur på et mørkt sted for at bevare smagen. De bør ikke opbevares i køleskabet, da kulden kan påvirke smagen og teksturen. Når opbevaret korrekt, kan tomater i drivhuset anvendes i en bred vifte af retter, herunder salater og syltning, og vil holde sig friske i flere dage. Husk altid at tjekke tomaterne for tegn på overmodning eller forrådnelse for at undgå spild.

Avancerede Tips og Tricks

Lush green tomato plants thrive in a well-maintained greenhouse, with ripe, plump tomatoes hanging from the vines. The sunlight filters through the glass, casting a warm glow over the thriving crop

For at opnå de bedste resultater med tomatdyrkning i drivhus, er der nogle avancerede metoder, vi kan anvende. Ved at optimere pH-værdien i jorden og sørge for tilstrækkelig dræning forhindrer vi rodrot og sikrer sunde planter. Et automatiseret vandingssystem og en strategi for feriepasning af tomatplanterne kan hjælpe med at holde en ensartet pleje, selv når vi ikke er til stede.

Optimering af pH-værdi og Dræning

  • pH-værdi: Tomatplanter trives bedst i jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 6,8. Vi bruger pH-meter til nøjagtigt at måle jordens surhedsgrad og justere den med enten kalk eller svovl, afhængigt af behovet.
  • Drænet jord: Sikring af godt drænet jord er afgørende for at undgå vandophobning ved rødderne. Dette kan vi opnå ved at blande organisk materiale såsom kompost ind i jordblandingen, hvilket forbedrer jordstrukturen og fremmer sund vækst.

Automatiseret Vandingssystem og Feriepasning

  • Vandingssystem: Investering i et automatiseret vandingssystem sikrer, at planterne får jævn og konsekvent vandforsyning. Det er vigtigt at systemet tillader justering af vandmængden i overensstemmelse med tomatplantens livscyklus.
  • Feriepasning: Planlægning af vanding under ferie kan gøres ved at benytte timere eller ved at installere et drypvandingssystem. Dette sikrer en passende vandforsyning og minimerer risikoen for tørkestress eller overvanding i vores fravær.

Ved at følge disse avancerede dyrkningsteknikker giver vi tomatplanterne i vores drivhus de bedste betingelser for at vokse og udvikle sig optimalt.