Artiklen kan indeholde annoncelinks. Læs mere.

Købsguide: De 11 Bedste Citruspressere i Test (2024)

Photo of author

Af BedreEndBedst

Udgivet

At presse sin egen friske citrusjuice er en vidunderlig oplevelse, og i denne artikel deler vi vores valg af de 11 bedste citruspressere. Vi har testet forskellige modeller for at finde de mest effektive og brugervenlige citruspressere, der gør morgenen frisk og full af energi.

Vi glæder os til at guide jer gennem et udvalg, der passer til ethvert køkken og behov. Uanset om du leder efter en retro-inspireret model eller noget mere professionelt, har vi noget for dig. Lad os dykke ned i vores topvalg og finde den perfekte citruspresser til dig!

Bedste Citruspressere i Test

Er du klar til at gøre din morgenrutine endnu friskere og mere spændende? Vi har samlet de bedste citruspressere på markedet i 2024 for at hjælpe dig med at få mest muligt ud af dine citrusfrugter. Uanset om du leder efter noget stilfuldt, kraftfuldt eller miljøvenligt, vil denne liste guide dig til den perfekte citruspresser, der passer til dine behov. Gør dig klar til at presse hver eneste dråbe saft med lethed og nyd de sundhedsfordele, som friskpresset juice kan bringe!

  1. Sage The Citrus Press Pro (bedst i test)
  2. Rösle Stål Citruspresser
  3. SMEG CJF01
  4. Sage SCP 600
  5. Philips HR2752/90
  6. Chef’n FreshForce Citronpresser
  7. Kilner Citruspresser med Beholder
  8. Alessi Juicy Salif
  9. Eva Solo Citruspresser
  10. Bosch MCP72GMB
  11. Braun CJ 3000

Disse produkter er nøje udvalgt baseret på deres effektivitet, design og brugervenlighed. Gør dig klar til at nyde frisk, lækker juice hver dag med en af disse fantastiske citruspressere!

1. Sage The Citrus Press Pro

Sage The Citrus Press Pro

Sage BCP800 The Citrus Press Pro er en fantastisk citruspresser og den bedste i vores test af citruspressere. Den er designet til nemt at trække saften ud af både små limefrugter og store grapefrugter. Den patenterede Quadra-Fin™ kegle sikrer maksimal saftudbytte. Den robuste base og den lydsvage motor gør den ideel til både hjemmekøkkenet og professionelle køkkener.

Effektiviteten er imponerende. Den patenterede kegle gør, at vi får det meste saft ud af selv den mindste citrusfrugt. Pressearmen kræver minimal anstrengelse, hvilket betyder, at alle kan bruge den uden problemer. Dens holdbarhed er også et plus for os, da den er lavet af støbt metal og rustfrit stål.

Vi elsker også, hvor stille motoren er – perfekt til tidlige morgenmadrutiner uden at vække hele huset. Og rengøringen er en leg, da alle aftagelige dele kan smides i opvaskemaskinen.

Et af de eneste problemer, vi ser med denne citruspresser, er prisen. Den er i den højere ende og kan være dyr for nogle. Desuden er dens størrelse og vægt en ulempe for dem med mindre køkkener. Med en vægt på omkring 6 kg og en højde på 45 cm kan den være lidt svær at opbevare.

Sage BCP800 The Citrus Press Pro er perfekt for dem, der ønsker en pålidelig og effektiv citruspresser af høj kvalitet. Den er fantastisk både til hjemmebrug og professionel brug. Hvis du værdsætter holdbarhed og ydeevne og ikke har noget imod den højere pris, vil denne maskine være et fremragende valg for dig.

2. Rösle Stål Citruspresser

Rösle Stål Citruspresser

Rösle Stål Citruspresser er en helt klassisk manuel citruspresser af høj kvalitet. Produktet er lavet af rustfrit stål og kan presse saften ud af citrusfrugter effektivt. Den praktiske hældetud gør det nemt at hælde saften uden at spilde noget. Med en kapacitet på 50 cl er denne citruspresser ideel til både daglig brug og mindre arrangementer.

Citruspresseren er meget effektiv og sikrer, at vi får mest muligt saft ud af vores frugter. Den er robust, da den er lavet af rustfrit stål, hvilket gør den holdbar og modstandsdygtig over for korrosion. Brugervenligheden er i top takket være den store beholder og den drypfri hældetud. Derudover er den let at rengøre og tåler opvaskemaskine. Det elegante design passer også godt ind i moderne køkkener.

Som en manuel presser kræver den en del fysisk indsats, hvilket nogle måske vil finde besværligt sammenlignet med elektriske modeller. Selvom kapaciteten på 50 cl er passende for mange, kan det være en begrænsning, hvis vi skal presse store mængder saft.

Denne citruspresser er perfekt for dem, der ønsker en holdbar og effektiv løsning til daglig juice. Den er særligt egnet til dem, der sætter pris på et stilfuldt og funktionelt design samt vigtigheden af nem rengøring. For dem, der vil have en manuel presser, er Rösle Stål Citruspresser en af de bedste muligheder på markedet.

3. SMEG CJF01 Citruspresser

SMEG CJF01 Citruspresser

SMEG CJF01 er en elektrisk citruspresser, der forener funktionalitet med et fantastisk design inspireret af 1950’erne. Den er farverig og har en kompakt 70W motor, som gør juicing nem og hurtig. Vi elsker, hvordan den både kan klare store og små citrusfrugter og sikre, at vi får hver eneste dråbe saft.

Stilfuldt Design: Citruspresseren kommer i flere retrofarver som pastelblå, pastelgrøn, rød og sort. Den ser fantastisk ud i ethvert køkken og fungerer samtidig som et flot dekorativt element.

Effektiv Ydeevne: Med sin kraftige motor og stærke kegle ekstraherer den al saften fra frugten hurtigt og effektivt. Den automatiske tænd/sluk-sensor aktiveres ved pres, hvilket gør, at vi kan få frisk juice med minimal indsats.

Brugervenlighed: SMEG CJF01 er utrolig nem at bruge. Den har en non-drip tud og en aftagelig juicebeholder, som gør det hurtigt og enkelt at hælde saften uden at spilde. Alle aftagelige dele kan komme i opvaskemaskinen, så rengøringen er en leg.

Holdbarhed: Produktet er lavet af støbt aluminium med dele i rustfrit stål og BPA-fri Tritan plast. Den solide konstruktion sikrer lang levetid, hvilket vi virkelig sætter pris på.

Pris: Citruspresseren ligger i den højere prisklasse, hvilket kan være en ulempe for budgetbevidste forbrugere. Den koster omkring 1.495 kr., så det er en investering.

Størrelse: Med sin højde på 28 cm og diameter på 16,5 cm kan den fylde en del i små køkkener. Det kan være en udfordring at finde plads til den i trange omgivelser.

Denne citruspresser er perfekt til os, der elsker både design og funktionalitet. Det er især ideelt for dem, der har en passion for indretning og værdsætter køkkenredskaber i høj kvalitet. Hvis stil og effektivitet er vigtige kriterier, så er SMEG CJF01 et fremragende valg.

4. Sage SCP 600 Citruspresser

Sage SCP 600 Citruspresser

Sage SCP 600 er en avanceret citruspresser, der maksimerer saftudbyttet fra citrusfrugter af alle størrelser. Designet med robust konstruktion og høj ydeevne, gør den sig velegnet både til hjemmekøkkener og professionelle omgivelser. Den patenterede Quadra-Fin™ kegle sikrer, at vi får maksimalt med saft ud af hver eneste frugt.

Den effektive Quadra-Fin™ kegle muliggør maksimal saftudvinding, uanset citrusfrugtens størrelse. Vores arbejdsområde holdes rent takket være det innovative drypstopsystem, hvilket forhindrer spild. Det rustfrie stål sikrer holdbarhed, og alle aftagelige dele er opvaskemaskinesikre, hvilket gør rengøringen nem og hurtig.

Prisen ligger i den højere ende, omkring 1.599 kr., hvilket kan være en barriere for nogle. Med en vægt på 4,5 kg og dimensioner på 43 cm i højden, 25 cm i bredden og 35 cm i længden, er maskinen lidt stor og tung for mindre køkkener.

Sage SCP 600 er perfekt til folk, der presser juice ofte og ønsker en pålidelig og holdbar maskine med høj ydeevne og brugervenlighed.

5. Philips HR2752/90 Citruspresser

Philips HR2752/90 Citruspresser

Philips HR2752/90 er en elektrisk citruspresser fra Philips’ Avance Collection. Den er kendt for sin støjsvage motor, der gør det muligt at presse juice uden at støje. Med sin 85W motor kan den presse saften hurtigt og effektivt fra alle typer citrusfrugter.

En fordel ved denne citruspresser er dens stilhed. Den ultrastille motor gør, at vi kan bruge den uden at forstyrre andre i husstanden. Effektiviteten er også en stor bonus; den kraftige motor sikrer hurtig og problemfri saftpresning. Brugervenligheden er også i top, med en drypstop-funktion, der holder køkkenbordet rent, og dele, der kan vaskes i opvaskemaskinen.

En ulempe er, at saftbeholderen kun har en kapacitet på 0,5 liter. Dette kan være begrænsende, hvis vi ønsker at lave store mængder juice på én gang. Derudover, selv med antislip-fødder, kan presseren være lidt ustabil ved overbelastning.

Philips HR2752/90 er perfekt til dem, der ønsker en effektiv og støjsvag citruspresser til daglig brug. Den kombinerer høj ydeevne med nem betjening og vedligeholdelse. Den er især godt egnet til mindre husholdninger eller folk, der presser juice ofte, men i mindre mængder.

6. Chef’n FreshForce Citronpresser

Chef'n FreshForce Citronpresser

Chef’n FreshForce Citronpresser er en genial manuel citruspresser med et kompakt design. Den er udstyret med en dobbelt gear-mekanisme, der øger pressetrykket og gør juicing både let og effektivt. Vi får op til 20% mere saft end med traditionelle håndholdte pressere.

Et af de største plusser ved denne presser er dens effektivitet. Den dobbelte gear-mekanisme gør det muligt at få mere saft med mindre indsats. Brugervenligheden er også i top takket være det ergonomiske håndtag, som sikrer, at den er let at betjene, selv for dem med begrænset håndstyrke.

En begrænsning ved Chef’n FreshForce Citronpresser er, at den bedst egner sig til mindre mængder juice, hvilket ikke gør den ideel til højvolumen eller kommerciel brug. Selvom den er ergonomisk, kræver den stadig manuel betjening, hvilket kan være en ulempe sammenlignet med elektriske modeller.

Chef’n FreshForce Citronpresser er perfekt til dem, der elsker friskpresset juice i små mængder. Den er nem at rengøre, tåler opvaskemaskine, og dens kompakte design gør den ideel til små køkkener eller til at tage med på farten. Hjemmekokke, der værdsætter en effektiv og brugervenlig manuel presser, vil elske denne.

7. Kilner Citruspresser med Beholder

Kilner Citruspresser med Beholder

Kilner Citruspresser med Beholder er en manuel citruspresser, der er både praktisk og funktionel. Den gør det let at presse saft fra citrusfrugter og opbevare den direkte i en medfølgende Kilner-krukke på 0,5 liter. Den har et tætsluttende låg, som holder saften frisk i køleskabet. Alle dele kan vaskes i opvaskemaskinen, hvilket gør rengøringen enkel.

Denne citruspresser udmærker sig ved sin praktiske opbevaringsløsning med en Kilner-krukke. Det tætsluttende låg sikrer, at saften forbliver frisk. Designet er brugervenligt og alle dele kan nemt rengøres i opvaskemaskinen. Materialerne er kvalitetssikre med glas, silikone, og rustfrit stål, hvilket lover holdbarhed og let vedligeholdelse.

Kapaciteten på 0,5 liter kan være lidt begrænset, hvis man har brug for at lave store mængder saft. Da det er en manuel presser, kræves der fysisk indsats, noget som måske ikke passer alle sammenlignet med praktisk elektriske modeller.

Denne citruspresser er ideel for dem, der ønsker en nem og praktisk metode til at presse og opbevare friskpresset saft. Den er perfekt til hjemmekokke og dem, som gerne vil have frisk juice klar i køleskabet uden besvær.

8. Alessi Juicy Salif

Alessi Juicy Salif

Alessi Juicy Salif er en citruspresser designet af den berømte Philippe Starck. Med sit futuristiske og skulpturelle design er den lige så meget et kunstværk som et køkkenredskab. Lavet af spejlpoleret aluminium, tilfører den ethvert køkken en moderne, stilfuld æstetik.

Et af de største plusser ved Alessi Juicy Salif er dens unikke design. Den skiller sig virkelig ud og fungerer som en samtalestarter i køkkenet. Udover at være et visuelt ikon, er den også ret praktisk. Saften løber direkte ned i glasset, hvilket gør processen både enkel og ren. Materialevalget af spejlpoleret aluminium gør den holdbar og let at rengøre, selvom vi anbefaler håndvask for at bevare dens smukke finish.

Desværre kommer Alessi Juicy Salif med en høj pris, hvilket kan være afskrækkende for nogle. Selvom dens design er slående, kan det vise sig mindre praktisk for dem, der ønsker at presse store mængder juice. Det manuelle pres kan kræve mere indsats sammenlignet med elektriske alternativer, og effektiviteten kan falde, når man arbejder med mange frugter.

Alessi Juicy Salif er perfekt til dem, der sætter pris på kunst i deres hverdag. Hvis du elsker design og ønsker et køkkenredskab, der både er funktionelt og dekorativt, er dette et fremragende valg. Denne citruspresser er ideel for dem, der værdsætter æstetik og elegance i deres køkkenredskaber.

9. Eva Solo Citruspresser

Eva Solo Citruspresser

Eva Solo Citruspresser er en praktisk og stilfuld manuel presser, der gør det nemt at presse citrusfrugter. Den er en del af Eva Solo’s Green Tool-serie, som understøtter bæredygtighed ved brug af kompositmaterialer som hvedefibre og kunststof. Presserens overflade er nopret for at sikre et godt greb, og små riller forhindrer kerner i at komme med i saften.

Denne citruspresser er fremstillet af miljøvenlige materialer, hvilket gør den bæredygtig. Den rustfrie stål presser giver en jævn og effektiv juiceudvinding, og den indbyggede beholder med måleskala gør det nemt at måle saften. Det ergonomiske håndtag sikrer brugervenlighed, og den kan nemt rengøres i opvaskemaskinen.

Som en manuel citruspresser kræver den fysisk indsats, hvilket kan være en ulempe sammenlignet med elektriske modeller. Den er også bedst egnet til små til mellemstore mængder juice, hvilket kan være begrænsende for de, der har brug for større mængder.

Denne citruspresser er ideel for dem, der søger en miljøvenlig og effektiv manuel løsning. Den passer perfekt til dem, der værdsætter bæredygtige produkter og har brug for en nem måde at presse frisk citrusjuice på i dagligdagen.

10. Bosch MCP72GMB Citruspresser

Bosch MCP72GMB Citruspresser

Vi introducerer Bosch MCP72GMB, en elegant og effektiv citruspresser fra Bosch’s VitaStyle Citro-serie. Med sit stilfulde design og medfølgende glaskaraffel gør den det nemt at servere friskpresset juice direkte fra maskinen.

Effektivitet er en af de store fordele; med en 40W motor og dobbeltdrejende pressekegle får vi maksimal saftudvinding fra både små og store citrusfrugter. Pressen kan dreje både til venstre og højre, hvilket sikrer, at vi får den sidste dråbe saft ud.

Brugervenlighed er også i top. Citruspresseren tænder automatisk, når frugten presses mod keglen, og slukker, når vi fjerner frugten. Den medfølgende glaskaraffel gør det nemt at servere juicen direkte fra presseren. Drypstop-funktionen forhindrer spild, og alle aftagelige dele kan vaskes i opvaskemaskinen, hvilket gør rengøringen hurtig og bekvem.

Designet er også et stort plus. Det sorte og rustfri ståldesign passer flot ind i ethvert køkken, og glaskaraffelen er perfekt til opbevaring af juice i køleskabet.

Kapaciteten på glaskaraffelen er 1 liter, hvilket kan være en begrænsning, hvis vi har brug for større mængder juice ad gangen. Desuden kan Citruspresseren være svær at finde på lager, da den ofte er udsolgt hos flere forhandlere.

Bosch MCP72GMB anbefales til dem af os, der søger en effektiv og stilfuld elektrisk citruspresser med nem betjening og rengøring. Den er ideel til både daglig brug og mindre sammenkomster.

11. Braun CJ 3000 Citruspresser

Braun CJ 3000 Citruspresser

Braun CJ 3000 er en kompakt elektrisk citruspresser fra Braun’s Tribute Collection. Denne citruspresser er designet til at være både funktionel og let at bruge. Den har justerbar pulp-kontrol og en automatisk start/stop-funktion. Den tovejs roterende kegle sikrer maksimal juiceudvinding fra enhver citrusfrugt.

Vi elsker, hvor effektiv denne citruspresser er. Med dens 20W motor og tovejs roterende kegle får vi al saften ud af frugten. Den justerbare pulp-kontrol er også en favorit, da vi kan tilpasse mængden af pulp i vores juice efter smag. Den automatiske start/stop-funktion gør det super nemt at bruge. Vi sætter bare frugten på for at starte og løfter den for at stoppe.

Den har en relativt lille kapacitet med sin 350 ml skål. Det betyder, at hvis vi har brug for store mængder juice, skal vi tømme skålen flere gange. Med sin 20W motor er den også mindre kraftfuld end nogle andre modeller, hvilket kan betyde lidt mere tid, hvis vi presser store frugter.

Denne citruspresser er perfekt for os, der elsker frisk juice til daglig brug og har begrænset plads i køkkenet. Den er ideel for dem, der ønsker en brugervenlig, effektiv presser uden for mange knapper og funktioner.

Hvorfor Vælge en Citruspresser?

At eje en citruspresser giver os mulighed for at lave friskpresset juice derhjemme, hvilket ikke kun smager fantastisk, men også bidrager til vores sundhed. Det tilbyder bekvemmelighed og kvalitet i en enkelt enhed.

Fordele ved Friskpresset Juice

Når vi presser vores egen juice, kan vi være sikre på, at ingen tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler er tilsat. Friskpresset juice har en rigere og mere naturlig smag end mange af de former for juice, vi kan købe i butikkerne. Vi kan også tilpasse vores juice med forskellige citrusfrugter såsom appelsiner, citroner, lime og grapefrugter.

En citruspresser gør det let for os at inkludere frisk juice som en del af vores daglige rutine. Det er især praktisk om morgenen, når vi har travlt. Vi kan hurtigt presse en frisk juice og straks nyde den.

Det er også en god måde at inspirere børnene til at drikke mere juice, fordi de kan se og deltage i processen. Selv de mest skeptiske kan være mere tilbøjelige til at prøve noget, de har været med til at lave.

Sundhedsfordele

Friskpresset juice indeholder flere vitaminer og mineraler end den juice, der har været igennem industrielle processer. C-vitamin er mere bevaret i friskpresset juice, hvilket styrker vores immunsystem.

En citruspresser hjælper os med at udnytte den fulde næringsværdi af citrusfrugter. Juice fra fx appelsiner og grapefrugter indeholder antioxidanter, der kan beskytte vores celler mod skader. Soluble fiber i hjemmelavet juice kan også forbedre fordøjelsen og hjælpe med at regulere blodsukkerniveauet.

Ved at drikke friskpresset juice kan vi let opfylde vores daglige krav til frugtindtag. Et glas juice lavet derhjemme kan være et sundere valg i forhold til mange købte alternativer, og det er en dejlig måde at starte dagen på.

Sådan Vælger du den Bedste Citruspresser

Når vi skal vælge den bedste citruspresser, er der flere faktorer, vi skal tage højde for. Vi skal bl.a. overveje typer, materialer og rengøring, så vi kan nyde friskpresset juice hver dag uden besvær.

Typer af Citruspressere

Vi kan finde mange forskellige typer citruspressere på markedet. De mest almindelige er manuelle og elektriske. Manuelle modeller, som Chef’n FreshForce, kræver fysisk kraft, men giver stor kontrol over presningen. Elektriske citruspressere, som Sage BCP800, gør arbejdet lettere og hurtigere, hvilket er ideelt til hyppig brug. Nogle elektriske modeller kan også håndtere flere typer citrusfrugter, lige fra små lime til store grapefrugter. Det er værd at overveje vores behov for kontrol versus bekvemmelighed, når vi vælger typen.

Materialer og Holdbarhed

Materialerne i citruspresseren påvirker både holdbarhed og effektivitet. Pressere i rustfrit stål er robuste og holder længe, som Rösles citronpresser viser. Plastmodeller er lette og tendens til at være billigere, men de kan også være mindre holdbare. Nogle citruspressere har desuden komponenter i glas eller silikone, som kan være nemme at rengøre og fri for skadelige kemikalier. Uanset materiale, skal vi sikre, at citrussaft kommer i kontakt med sunde og sikre overflader.

Brugervenlighed og Rengøring

En citruspresser skal være let at bruge og nem at rengøre. Modeller med få dele og enkle mekanismer, som Philips HR2738, gør det mere sandsynligt, at vi vil bruge dem dagligt. Løse dele, som kan komme i opvaskemaskinen, sparer tid og besvær. Er ergonomisk design vigtigt for os, skal vi kigge efter pressegreb, som ligger godt i hånden. En pressers evne til at fange kerner og frugtkød kan også forbedre brugeroplevelsen, især når vi ønsker ren juice uden blandeelementer.

Pleje og Vedligeholdelse

At pleje og vedligeholde din citruspresser er afgørende for at sikre dens holdbarhed og optimale ydeevne. Her gennemgår vi rengøringsmetoder og tips, der hjælper med at forlænge levetiden af din citruspresser.

Rengøringsmetoder

Det første skridt i pleje af din citruspresser er at rense den grundigt efter hver brug. Det forhindrer ophobning af saft og pulp, som kan føre til bakterievækst.

For at gøre det nemt, skal vi skille citruspresseren ad og vaske hver del separat. De fleste dele kan vaskes op i opvaskemaskinen, men tjek altid producentens anvisninger.

Brug en blød børste eller svamp til at skrubbe de dele, der ikke kan maskinvaskes.

Undgå brug af aggressive rengøringsmidler, da disse kan beskadige citruspresserens overflader. Brug i stedet milde opvaskemidler.

Til de mere genstridige områder kan en blanding af eddike og vand være meget effektiv. Vi anbefaler også at tørre presseren grundigt af efter vask, for at undgå rust.

Tips til Lang Levetid

For at få mest muligt ud af din citruspresser, er det vigtigt at følge nogle enkle tips. Først og fremmest, undgå at bruge unødvendig kraft under juicing. Det kan skade både citruspresseren og frugterne.

Sørg for at opbevare citruspresseren et tørt sted. Fugt kan føre til rust og andre skader over tid.

Vi anbefaler også at regelmæssigt kontrollere alle bevægelige dele for slitage og stramme eventuelle løse skruer.

At smøre bevægelige dele med fødevaresikkert smøremiddel kan også være en god idé.

Ved at følge disse tips, kan vi sikre, at vores citruspresser forbliver i topform og leverer frisk juice i mange år fremover.

Ofte Stillede Spørgsmål

Vi har undersøgt forskellige aspekter af citruspressere. De mest stillede spørgsmål handler ofte om elektriske vs. manuelle modeller, vedligeholdelse, funktioner, og tilgængelighed af reservedele.

Hvordan vælger jeg den bedste elektriske citruspresser på markedet?

Det er vigtigt at overveje motoreffekt og brugervenlighed. For eksempel er Sage BCP800 kendt for sin kraftige motor og holdbarhed.

Hvad er forskellen mellem en manuel og en elektrisk citruspresser?

En manuel citruspresser kræver, at vi selv bruger muskelkraft til at presse saften ud, hvilket kan være tidskrævende. Elektriske modeller, som SMEG CJF01, gør processen hurtigere og nemmere.

Kan man få reservedele til populære mærker af citruspressere?

Ja, det er muligt at finde reservedele til kendte mærker som Philips HR2752/90. Mange producenter har reservedele tilgængelige online.

Hvilke funktioner skal jeg kigge efter, når jeg køber en citruspresser?

Nogle vigtige funktioner inkluderer justerbar juiceudløb, støjsvag motor, og nem rengøring. Vi fandt, at Sage SCP 600 er fremragende med hensyn til disse funktioner.

Hvordan vedligeholder man sin citruspresser bedst?

Rengør citruspresseren grundigt efter hver brug, især dele der kommer i kontakt med frugtsaften. Skil maskinen ad for en dybderengøring, hvis muligt.

Er der nogen citruspressere, der er særligt gode til at presse små citrusfrugter som limes?

Ja, Rösle Stål Citruspresser er designet til effektivt at presse små citrusfrugter som limes grundet dens ergonomiske design og kompakte størrelse.